facebook_img Nootropiká a COVID-19

+

Nootropiká a COVID-19

V závere roka 2019 bol v Číne prvýkrát zaznamenaný prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa následne rozšíril do celého sveta a dnes ho až príliš dobre poznáme pod názvom COVID-19. Ovplyvnil život nás všetkých a okrem zdravotných komplikácií, súvisiacich s priebehom ochorenia, mnoho ľudí po prekonaní postihol aj postcovidový syndróm. Okrem spomínaného sme si všetci, či už tí, ktorí ochorenie prekonali ale aj tí, ktorí mali viac šťastia a COVID-19 sa im vyhol, absolvovali niekoľko “lockdownov” a rôznych pridružených opatrení, zahŕňajúcich obmedzenie stretávania sa s rodinou, priateľmi a kolegami, plošné testovanie alebo obmedzený režim v obchodoch. Toto všetko malo a má veľký vplyv na naše psychické zdravie, spánok, ale aj fyzické zdravie, keďže boli dlhodobo obmedzované aj športové aktivity.


Postcovidový syndróm

Postcovidový syndróm sa u ľudí prejavuje bezprostredne po prekonaní ochorenia, ale môže sa objaviť aj po dlhšej dobe po prekonaní a pretrvať. Ľudia trpiaci týmto syndrómom majú oslabenú imunitu vplyvom vírusu SARS-CoV-2, čo spôsobuje, že sa často cítia unavení, majú nižší fyzický a psychický výkon a horšie sa sústredia. Symptómy postcovidového syndrómu sú celková slabosť, únava až chronická vyčerpanosť, strata čuchu a chute, dýchavičnosť, kašeľ, búšenie srdca, bolesti kĺbov, svalov, brucha a hlavy. 


Ako bojovať proti postcovidovému syndrómu?

Na úspešný boj proti postcovidovému syndrómu treba zapojiť viacero faktorov:

  • Zdravý spánok – Mnohé štúdie preukázali škodlivé účinky nedostatku spánku na imunitný systém. Nedostatok spánku sa spája s chronickými zápalovými ochoreniami, ako sú srdcové choroby, autoimunitné ochorenia alebo s depresiou a úzkosťou. Na prvom mieste by teda mal byť dostatočný odpočinok, aby sa telo mohlo zregenerovať a dočerpať sily.

  • Cvičenie – Počas obdobia, keď ste boli v karanténe vaše telo pravdepodobne stratilo časť síl. Postupne, bez nadmerného zaťaženia tela, začnite s cvičením alebo aspoň s pravidelným pohybom. Veľký rozdiel spraví aj prechádzka na čerstvom vzduchu a slnku. Fyzická aktivita dokáže zlepšiť nielen vašu kondíciu, ale má aj pozitívny vplyv na psychiku, pretože podporuje uvoľňovanie dopamínu, serotonínu a endorfínov. Tieto hormóny navodzujú pocity radosti a pomáhajú významne odbúravať stres.

  • Strava – Podstatný vplyv na váš organizmus má aj strava, ktorá by mala byť vyvážená, bohatá na živiny a vitamíny. Pokiaľ je to možné, siahnite po domácich potravinách a konzumujte veľa zeleniny a ovocia. Myslite aj na pitný režim, obmedzte príjem sladených nápojov a vymeňte ich radšej za  čistú vodu, minerálku, bylinkový čaj, prípadne pridajte aj čerstvú ovocnú šťavu.

  • Doplnky výživy – Aj napriek tomu, že doteraz neexistuje účinná liečba COVID-19, sú dostupné doplnky a bylinky vhodné na zmiernenie stresu, úzkosti a podporu dýchacej sústavy. Základom je pravidelný príjem vitamínov C a D, ale medzi tieto doplnky patria aj nootropiká, ktoré nájdete v našej ponuke, ako napríklad L-Theanine alebo Noopept.

L-Theanine

Ide o aminokyselinu získavanú zo zeleného čaju, ktorá podporuje relaxáciu bez zvýšenia ospalosti, odbúrava stres a zlepšuje koncentráciu. Pomáha tiež znižovať vysoký krvný tlak, čo je bežný vedľajší efekt úzkosti, podporuje kvalitný spánok a imunitu. Účinky L-Theaninu proti stresu a úzkosti sa dosahujú prostredníctvom zvýšenej aktivity mozgových alfa-vĺn a zvýšenej syntézy GABA (gamma-aminobutyrická kyselina), čo je jeden z hlavných neurotransmiterov v mozgu (neurotransmiter sa stará o prenos a spracovanie informácií v mozgu). Zvýšené hladiny GABA v mozgu vplývajú aj na ďalšie neurotransmitery, čo vedie k celkovým pocitom pokoja a pohody. Zmeny mozgovej aktivity po užití L-Theaninu, merané pomocou EEG sú porovnateľné s pozitívnymi zmenami, pozorovanými napríklad počas meditácie. Upokojujúce účinky L-Theaninu sa zvyčajne prejavia do 30 až 60 minút po užití aminokyseliny v dávke 50 až 200 mg a môžu trvať 5 až 10 hodín. L-Theanine sa teda ukazuje ako prospešný pri symptómoch postcovidového syndrómu, ako je zhoršená imunita, zvýšená úroveň stresu a úzkosti, spôsobená nielen samotným ochorením, ale spojená s priebehom pandémie a okolnosťami vo svete.


Noopept

Noopept je zlúčenina niekoľkých aminokyselinových skupín, konkrétne prolínu, glycínu a phenylacetylu. Dokáže bojovať s problémami, ktoré sa bežne objavujú aj pri postcovidovom syndróme, ako napríklad zhoršené sústredenie, chýbajúca motivácia a únava. Noopept funguje prostredníctvom zmien v acetylcholínovom systéme, čo umožňuje hromadenie acetylcholínu na vyšších úrovniach. Acetylcholín sa podieľa na pamäťových funkciách mozgu a tento efekt je považovaný za základ nootropických účinkov Noopeptu. Okrem spomínaného efektu pôsobí Noopept tiež na AMPA receptory (transmembránové receptory pre glutamát, neurotransmiter zodpovedný za prenos a spracovanie informácií v celom mozgu). Medzi hlavné pozorované účinky Noopeptu patrí potlačenie únavy, zlepšenie sústredenia, zrýchlenie myslenia, zlepšenie motivácie a pamäte a tiež pôsobí proti úzkosti. Odporúčaná dávka Noopeptu začína na 10 mg, pričom sa jeho účinky dostavia po približne 20 až 60 minútach a celkové trvanie je 3 až 5 hodín. 


Či už ide o pandémiu alebo inú stresovú situáciu, vždy je prospešné dopriať svojmu telu dostatok spánku, zdravú stravu a pohyb, prípadne ho podporiť aj vhodnou kombináciou vitamínov a doplnkov výživy. Na ceste k lepšiemu zdraviu a prekonaniu stresových situácií vám tiež pomôže dobrá nálada a pozitívne myslenie!