facebook_img Ako si vybrať správne nootropikum?

+

Ako si vybrať správne nootropikum?

Výber správneho nootropika nemusí byť zo začiatku jednoduchý. Rovnako ako aj pri iných doplnkoch výživy alebo nápojoch na energiu, väčšina ľudí ich potrebuje vyskúšať niekoľko, kým pre seba nájde to najvhodnejšie. Bežne sa stretávame s tým, že zatiaľ čo jednému na dosiahnutie optimálnej nálady a energie stačí denne šálka zeleného čaju, iný potrebuje tri šálky kávy alebo energetický nápoj. Tento článok vám objasní čo nootropiká sú, načo sa používajú a pomôže vám vybrať si správne nootropikum pre dosiahnutie maximálnych výsledkov.

Čo je nootropikum?

Začnime na úvod otázkou “čo sú nootropiká?”. Podľa definície sú nootropiká biochemicky aktívne látky, ktoré sa prirodzenou cestou zúčastňujú na mozgových metabolických procesoch a umožňujú mozgu riadiť všetky mentálne aj telesné funkcie. Zjednodušene, ide o látky, ktoré podporujú prirodzené fungovanie mozgu a zlepšujú mentálnu, ale aj fyzickú výkonnosť. Nootropiká zahŕňajú skupinu látok od dobre známeho kofeínu cez výťažky z rastlín ako L-Theanine, až po zlúčeniny z radu racetamov, ako Noopept. Vo forme výťažkov z rastlín alebo rastlín samotných ich ľudia užívali už v minulosti. Napríklad rastlina Huperzia Serrata, z ktorej je extrahovaný Huperzine A, bola využívaná už v tradičnej čínskej medicíne na zmiernenie bolestí alebo liečbu schizofrénie.

Na čo sa používajú nootropiká?

Ako už bolo vyššie spomenuté, nootropiká majú širokú škálu účinkov, medzi ktoré patrí zlepšenie pamäte, sústredenia, bdelosti alebo fyzickej výkonnosti a energie. Najčastejšie ich využívajú jednotlivci ako študenti pre lepšie zvládnutie učiva a skúšok, pracujúci ľudia na prekonanie náročných dní alebo cvičenci kvôli zvýšeniu výkonnosti. Nootropiká môžu byť tiež užitočné v boji proti zhoršovaniu kognitívnch funkcií u starších ľudí. Okrem podpory mentálnej a fyzickej výkonnosti niektoré z nich pomáhajú lepšie zvládať stres, zlepšujú náladu, motiváciu a pôsobia proti starnutiu.

Účinky nootropík a ich dávkovanie

Potenciálne benefity z užívania nootropík je možné dosiahnuť užívaním jedného nootropika samostatne alebo ich kombináciou. Účinky jednotlivých nootropík a ich kombinácií je ťažké popísať v jednom odseku a takisto ich dávkovanie, dĺžka účinkov a ich nástup sa značne líšia. Z toho dôvodu bližšiu špecifikáciu uvádzame na produktových stránkach výrobkov alebo v článkoch priamo sa zameriavajúcich na jednotlivé nootropiká.

Najbežnejšie nootropiká, ktoré si môžete kúpiť

Medzi najbežnejšie nootropiká patrí Ginkgo Biloba, kreatín alebo kofeín. Ginkgo je známe svojimi účinkami v oblasti zlepšenia pamäte, kreatín obľúbujú športovci, kvôli jeho schopnosti zvyšovať fyzickú výkonnosť a najviac známy kofeín užívajú pravdepodobne všetky skupiny ľudí na dodanie energie. Málokto ale vie, že existuje množstvo ďalších prospešných látok radiacich sa medzi nootropiká. Za vstupnú bránu do sveta nootropík môžeme považovať rastlinné extrakty, ako napríklad L-Theanine, pre pokročilejších užívateľov sú vhodné účinnejšie zlúčeniny, ako napríklad Noopept.

Odporúčané najlepšie nootropiká

Do nášho výberu sme zaradili niekoľko z najlepších dostupných nootropík na trhu. Už spomínaný L-Theanine je vhodný pre začiatočníkov, pričom medzi jeho účinky patrí zlepšenie sústredenia, spánku, ale pomáha aj pri znižovaní stresu. Ďalšie z radu prírodných nootropík je Huperzine A, výťažok z rastliny Huperzia Serrata. Huperzine A podporuje schopnosť učiť sa, zlepšuje pamäť a dokáže chrániť mozog pred stresom.  Ak hľadáte doplnok na zlepšenie fyzickej výkonnosti, odporúčame siahnuť po Alpha GPCAlpha GPC je okrem podpory fyzickej výkonnosti známy aj ako najúčinnejší zdroj cholínu. Cholín zlepšuje pamäťové schopnosti a je vhodný aj pre starších, ktorí majú problém so zabúdaním. Zo syntetických nootropík sme do ponuky vybrali Noopept zo skupiny racetamov, ktorý poskytuje množstvo benefitov ako napr. zrýchlenie myslenia, zlepšenie sústredenia alebo potlačenie únavy.

Kvalita nootropík

Kvalita dostupných nootropík sa môže líšiť rovnako ako aj pri iných doplnkoch výživy. Pri výbere sa treba orientovať najmä podľa dostupných informácií o čistote, obsiahnutom množstve účinnej látky a prípadných iných látkach a alergénoch. Čo sa týka našich nootropík, všetky sú zaregistrované a schválené úradom verejného zdravotníctva SR, majú certifikáciu od americkej správy potravín FDA a taktiež je každá vyrobená várka vnútropodnikovo testovaná na čistotu, prítomnosť ťažkých kovov a iných nežiaducich látok.

Kde je možné kúpiť nootropiká?

Nootropiká bežne kúpite na internete a to najmä na zahraničných webstránkach. Náš internetový obchod www.mentalboost.sk je zameraný na predaj kvalitných nootropík vlastnej značky od amerického výrobcu. V našej ponuke nájdete niekoľko prírodných nootropík, ako aj syntetických so širokou škálou účinkov. V prípade, že máte záujem o ďalšie nootropiká, neváhajte nás kontaktovať a my radi zvážime ich zaradenie do ponuky.
Ako si vybrať nootropikum? Na záver uvádzame niekoľko pravidiel, podľa ktorých je vhodné riadiť sa pri výbere správneho nootropika.
  • určite si očakávané ciele - v prípade nootropík je potrebné výber zvážiť v závislosti od očakávaného druhu účinkov a ich intenzity. Spýtajte sa samých seba čo chcete dosiahnuť, či už jedným nootropikom alebo ich kombináciou. To vám pomôže zúžiť výber a usmerniť očakávané výsledky. Účinky jednotlivých nootropík, ale aj vhodné kombinácie nájdete na našej stránke na stránkach produktov alebo v článkoch zameraných na konkrétne nootropiká.
  • majte realistické očakávania - kľúčovým bodom k nájdeniu doplnku, ktorý je pre vás ideálny, je uvedomiť si rôznorodosť sveta nootropík a ich účinkov na jednotlivcov. Účinky niektorých z najužitočnejších nootropík sa prejavujú časom, resp. ich účinok narastá. Neočakávajte teda ich účinok okamžite. Stanovenie si realistických očakávaní a vnímanie užívania nootropík, ako postupného procesu vám zabezpečí maximalizáciu benefitov z užívania nootropík.
  • začnite zľahka - môže sa zdať lákavé vyskúšať niekoľko nootropík naraz alebo brať vysoké dávky. Pamätajte však, že menej je niekedy viac. Miešať nootropiká alebo aj iné doplnky výživy naraz sťažuje zisťovanie, ktoré z nich je pre vás najlepšie. Taktiež je potom zložitejšie navoliť ideálnu kombináciu alebo porozumieť tomu, čo pre vaše telo a myseľ funguje. Lepšou cestou je vyskúšať nootropiká postupne a skúsiť tiež mierne odlišné dávkovanie, keďže sa jednotlivci líšia váhou alebo inými dispozíciami. Následne je efektívnejšie a prospešnejsie kombinovať nootropiká s rôznym, ale doplňujúcim účinkom.
  • spravte si “výskum” - niektorí ľudia vám možno budú tvrdiť, že ich zvolená kombinácia nootropík je tá najlepšia, ale niečo ako univerzálna najlepšia kombinácia neexistuje. Každému sedí niečo iné a každý má iné očakávania. Skúste vyhľadať potrebné informácie na našej stránke alebo na internete a spravte si vlastné závery. Nadobudnutie aspoň základných vedomostí o tom ako jednotlivé nootropiká fungujú pomôže vašej peňaženke a mysli. Priebežne sa budeme snažiť poskytovať vám čo najlepšie informácie a publikovať články týkajúce sa konkrétnych nootropík alebo ich skupín.
  • cena, dĺžka účinkov, interval užívania – pri výbere je potrebné zvážiť aj cenu, nakoľko sa užívanie jedného nootropika môže cenovo značne líšiť, najmä v porovnaní s kombináciou niekoľkých nootropík naraz. Vyberajte vhodné nootropikum tiež podľa toho, ako vám vyhovuje dĺžka účinkov, interval užívania alebo čas, po ktorom je účinok najciteľnejší. Všetky potrebné informácie nájdete na produktových stránkach alebo v článkoch zameraných na jednotlivé produkty.
 
Dúfame, že vám tento článok poslúži ako úvod do sveta nootropík a veríme, že vám pomôže pri výbere správneho nootropika.