facebook_img L-Theanine - extrakt z čaju pôsobiaci proti stresu

+

L-Theanine - extrakt z čaju pôsobiaci proti stresu

L-Theanine alebo v slovenčine L-Theanín je aminokyselina získavaná z čajovej rastliny Camelliasinensis. Považuje sa za jednu z hlavných účinných látok nachádzajúcich sa v zelenom čaji. Má pozitívne účinky na organizmus, pôsobí relaxačne bez sedatívnych účinkov a ideálne sa kombinuje so stimulantmi ako napr. kofeín. Pomáha tiež pri znižovaní stresu a zlepšuje sústredenie.

Funkcionalita

Umocňuje GABA (gamma-aminobutyrická kyselina) a tiež podporuje uvoľňovanie niekoľkých neurotransmiterov, ktoré majú širokú škálu pozitívnych účinkov na kognitívne procesy, motiváciu, náladu a spánok. Zvyšuje mozgové alfa vlny, čo vedie k zvýšeniu mentálnej ostražitosti, sústredenia alebo kreativity.

Pozorované účinky a využitie

L-Theanine sa bežne užíva kvôli jeho schopnosti zmierňovať stres, potláčať úzkosť a uvoľniť telo aj myseľ. Okrem týchto, pre väčšinu známych benefitov, štúdie preukázali, že L-Theanine zlepšuje sústredenie a tiež má niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie. Medzi tieto účinky patrí lepšie prekrvovanie organizmu, kvalitnejší spánok a silnejšia imunita. Využitie nachádza najmä u pracujúcich a študentov s vyššou úrovňou podstupovaného stresu a potrebou energie a sústredenia pri každodenných činnostiach. Prospešný ale môže byť pre kohokoľvek kto chce posilniť svoje zdravie a imunitu.

Dávkovanie

Odporúčané dávkovanie je od 100 do 200 mg pre začiatočníkov alebo jednotlivcov, ktorí L-Theanine plánujú užívať preventívne kvôli jeho pozitívnym účinkom na zdravie, až po 400 mg pri pokročilých užívateľoch alebo jednotlivcoch s potrebou nárazovo zlepšiť svoju mentálnu výkonnosť (napr. pred testom). K nástupu účinkov dochádza po približne 30 až 60 minútach pričom celkové trvanie je až 5 hodín. L-Theanine je nenávykový a pre užívateľa úplne bezpečný, nakoľko podľa štúdií ani výrazne zvýšené dávky nespôsobujú toxicitu a nie sú karcinogénne. 

 

Kombinácie

Pre lepší účinok sa zvykne kombinovať s kofeínom. Kofeín účinkuje ako stimulant a zdroj energie a L-Theanine zlepšuje schopnosť sústrediť sa a zlepšuje náladu.

Štúdie

  • Relaxácia – Neurologické merania (ako sledovanie alfa vĺn) a samostatný výskum ukázali významné zvýšenie relaxácie (bez sedatívnych účinkov), ktoré sa objavuje medzi 30 až 60 minútami po užití L-Theaninu.
  • Sústredenie – Štúdia, v ktorej jednotlivci užívali 200 mg L-Theaninu ukázala výrazné zlepšenie pri úlohách vyžadujúcich sústredenie u jednotlivcov trpiacich úzkosťou.
  • Kvalita spánku – Zlepšenie kvality spánku bolo pozorované u ľudí s hyperaktivitou (ako napr.  ADHD).
  • Prúdenie krvi – L-Theanine podporuje prúdenie krvi prostredníctvom podpory tvorby oxidu dusnatého.
  • Stres  Perorálny príjem L-Theaninu u potkanov v bežných dávkach je schopný redukovať cirkulujúce biomarkery stresu (s už prítomným stresorom alebo beza môže znížiť nepriaznivé účinky stresu, ako je zhoršenie pamäte. U ľudí, ktorým bol podaný perorálny L-Theanine v štandardných dávkach, bolo hlásené zníženie pociťovaného stresu.
  • Schizofrénia  Zdá sa, že vysoká dávka (400 mg) L-Theaninu pomáha redukovať symptómy schizofrénie a úzkosti. U osôb s diagnostikovanou schizofréniou alebo schizoafektívnou poruchou, ktorým sa okrem štandardných antipsychotík podávalo 400 mg L-Theaninu po dobu 8 týždňov bolo pozorované významné zníženie psychopatologických symptómov a úzkosti.
  • Dĺžka života – Štúdia sledujúca účinky L-Theaninu na pôdnych červoch (Háďatko Obyčajné) zistila, že L-Theanine môže zvýšiť dĺžku ich života priemerne o 3,6% a maximálne o 4,4%.
  • Bezpečnosť a toxicita - Výskum na zvieratách ukázal, že L-Theanine je pozoruhodne bezpečný, keďže ani vysoké dávky nespôsobovali toxicitu. Testy karcinogénnosti boli taktiež negatívne.

Zdroje